تورم و بحران مدیریتی در بازار

ساخت وبلاگ

فیروزه عسگری یادداشت 25 فروردين 1400 - 07:02

باوجود آنکه مباحث مربوط به رکوردشکنی تورم و نگرانی از تداوم آن در سال ۱۴۰۰ زیاد است، نگاهی به جزئیات روند اخیر از شرایط متفاوتی حکایت دارد.

شاید مهم‌ترین و اساسی‌ترین مسئله پیش روی دولت آتی، کسری بودجه ۱۴۰۰ باشد. از سوی دیگر برخی از تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که در صورت تحقق نیافتن درآمدهای نفتی دولت و در صورت توافق نشدن بر سر احیای برجام و ادامه مسیر سیاست‌گذاری فعلی باید منتظر تورم‌هایی بیش از تورم سال ۱۳۹۹ بود. همان‌طور که از نماگرهای اقتصاد کلان کشور از ۳ ماه سوم سال ۹۹ مشهود است، ‌در این بازه زمانی ریسک اقتصادی کشور در چرخه‌ای قرار گرفت که در آن میزان رشد نقدینگی، کسری بودجه دولت و تورم به‌صورت فزاینده‌ای افزایش یافت.

باتوجه به شرایط یادشده چنانچه تیم اقتصادی کشور همچنان ضعیف و ناهماهنگ پیش روند، اقتصاد ایران در مسیر همین چرخه معیوب قرار گرفته و دچار دور تسلسل ناهمگونی خواهیم شد که آینده روشنی برای اقتصاد ندارد. از سوی دیگر امسال سال انتخابات است و دولت جدید که از خرداد سال ۱۴۰۰ سکان را به‌دست می‌گیرد، راه دشواری در پیش دارد. اگر مردان اقتصادی دولت سیزدهم بخواهند با استفاده از تثبیت نرخ ارز به یک ثبات موقت در اقتصاد دست یابند؛ آن‌هم ثباتی که باتوجه به وضعیت بسیار بد بودجه و ناترازی‌های موجود در نظام بانکی موردتردید است، پایداری اقتصاد بسیار کوتاه‌تر از گذشته خواهد بود. در این شرایط بیشتر کارشناسان بازار سرمایه پیش‌بینی کرده‌اند ثبات بازارهای مالی تا ۲ سال آینده امکان‌پذیر است که البته با این نظریه تمام مزیت‌های رقابتی بخش تولید که در سال‌های ۹۸ و ۹۹ به‌وجود آمده بود نیز از بین می‌رود.

این گروه بر این باورند که باید در انتظار یک رکود نسبی در بازارهای مالی از جمله بازار سرمایه در سال‌های پیش رو باشیم. اما از طرفی هم در نهایت پس از یک بازه دوساله احتمالا باید شاهد افزایش شدید نرخ ارز و بازگشت تورم‌های بالا باشیم. مجموع عوامل یادشده آینده نه‌چندان روشنی از اقتصاد ترسیم می‌کند که نیاز به ریزبینی بیشتر و برنامه‌ریزی دقیق‌تری دارد. این روزها بازار سرمایه به‌شدت تحت تاثیر بحران مدیریتی قرار گرفته است. اصل اساسی بازار بورس نقدشوندگی است که اکنون با اخبار ضد و نقیض ازسوی مسئولان کشور و تصمیمات ناگهانی این اصل در بورس مخدوش شده است. در پایان اگر براساس نظر مسئولان رده بالای کشور، آینده از آن بازار سهام است پس اخبار ضد و نقیض درباره بازارهای مالی بیشتر ویرانگر است تا نجات‌بخش، زیرا همه می‌دانیم که بیش از ۵۰ درصد بازار سرمایه در این روزهای بی‌نشاط ارزنده شده است. مشابه این روند در بازارهای پولی و مالی دیگر نیز قابل‌مشاهده است؛ بنابراین اگر آینده اقتصاد را با نگاه واقع‌بینانه و کارشناسی مورد نقد و بررسی قرار ندهیم، ممکن است با تورم و بحران مدیریتی در بازار مواجه شویم.

فیروزه عسگری - کارشناس بازار سرمایه

نويسنده: فیروزه عسگری | تاريخ: یکشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۰ | لينك به مطلب | ساعت: 15:55 |

سواد رسانه‌ای و تفکر انتقادی...
ما را در سایت سواد رسانه‌ای و تفکر انتقادی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : firoozehaskari بازدید : 68 تاريخ : شنبه 18 تير 1401 ساعت: 8:26