دو راهی انتخاب؛ سرمایه‌گذاری در بورس یا طلا

ساخت وبلاگ

با درگیری بزرگترین کارخانه جهان با ویروس کوچکی به نام کرونا که نبض اقتصادی کل دنیا را در دست داشته، لرزه‌ای بر پیکره دومین اقتصاد دنیا وارد شده است.

تا جایی که حتی با بستن مرزها هم پای این مهمان ناخوانده به زندگی مردم دنیا باز شده است. این ویروس کوچک و اجتناب ناپذیر، نه تنها فعالیت‌های اقتصادی چین را دچار تزلزل کرده بلکه این فشار اقتصادی به حدی است که این بازارهای انرژی به ویژه نفت را هم متاثر کرده، تا جایی که به کاهش نرخ این طلای سیاه منجر شده است. از آن طرف مردم دنیا نیز به سمت سرمایه‌گذاری در بازارهای طلا که امن تر از سرمایه‌گذاری در دیگر بازارهاست هجوم برده‌اند به همین سبب نرخ طلا رو به افزایش رفته است.
به تبع همین تشنج‌های حاکم بر دنیا، مردم ایران نیز در تب و تاب دست و پنجه نرم کردن با ویروس کرونا، نگران سرمایه‌گذارهای خود در بازارهای اقتصادی هستند. تا جایی که این روزها از هم سوال می‌کنند، آیا در بورس بمانند یا به سمت دیگر بازارها مثل طلا بروند؟
درحال‌حاضر بازار سرمایه، درآمد ثابت، طلا و... در دسترس فعالان بازارهای مالی برای مدیریت ریسک و ایجاد سود از ابزارهای مهمی در اقتصاد کشور است. که اگر بخواهیم نگاهی دقیق به این مقوله بیندازیم با توجه به وضعیت بازار ارز در کشور می‌توانیم با اطمینان بگوییم که بازار طلا یکی از ابزارهای قابل اعتمادتر در بازارهای سرمایه‌گذاری است که می‌تواند نوسان‌های ارزی را تقریبا به طور کامل پوشش دهد. بازار طلا به‌عنوان یکی از مهم‌ترین دارایی‌های فیزیکی همواره برای سرمایه‌گذاری میان مردم عام و خاص جذاب بوده است و مردم برای فرار از ریسک‌های بازارهای موازی با توجه به افت ارزش ریال و جلوگیری از کاهش ارزش ثروتشان به آن روی آورده‌اند. که در این میان گزینه‌های طلای دست دوم، شمش و سکه بهترین آنهاست. اما ریسک‌هایی هم برای سرمایه‌گذاری در بازار طلا وجود دارد که بهتر است بیشتر مطلع باشیم. یکی از این ریسک‌ها نگهداری طلا می‌باشد زیرا امکان ایجاد محدودیتی که در بازار ارز وجود دارد در بازار طلا نیست چرا که حجم مصرف این محصولات بستگی به میزان سرمایه‌ای است که هر فرد دارد و از این رو احتمال محدودیت خرید آن توسط دولت بسیار پایین است و از طرفی ریسک امکان سرقت و متعاقبا هزینه‌های نگهداری در صندوق امانات را نیز در بردارد. شایان نظر است که اگر بخواهیم این ریسک‌ها را از سر سرمایه خود برداریم بهترین گزینه همین بازار سرمایه است. بورس همچنان بیشترین بازده را میان سایر ابزارهای مالی و ارزش دارایی‌ها از ابتدای سال ۹۸ داشته که با توجه به وضعیت بنیادی شرکت‌ها از لحاظ فروش با احتمال افزایش نرخ ارز و تورم در ادامه سال ۹۹ و توان شرکت‌ها در صادرات باوجود تحریم‌ها و بهای تمام شده مواد اولیه با هدف کنترل قیمت‌ها از سوی دولت، حدود ۱۶۳ درصد سود در سال ۹۸ به سهامداران خود داده است. از طرفی هم با وجود سیل نقدینگی که به این بازار سرازیر شده و معاملات این روزهای بازار سرمایه هم حکایت از هیجانی‌تر شدن آینده این بازار سرمایه را دارد. پس این بازار همچنان برای سرمایه‌های کوچک قابل اعتماد است و می‌تواند سود خوبی به سهامداران البته هوشیار و آگاه برساند. باید بدانیم که بازار سرمایه با وجود تمام جذابیت هایش از طرفی هم بسیار غافلگیرکننده است. برای دچار نشدن در بازی‌ها خطرناک که با خیل عظیمی از سرمایه‌گذاران مبتدی روبه‌رو شده و وقوع نوسانات هیجانی را به شدت بالا برده، کارشناسان حرفه‌ای بازار سرمایه توصیه دارند که در این مقطع، زمان مناسبی برای خروج از سهام‌هایی است که بازده بالایی از ابتدای سال ۹۸ داشته‌اند و نسبت‌های نرخ به سود تحلیلی آنها در مقادیر بالایی قرار دارد. همچنین درحال‌حاضر با مدیریت ریسک و متنوع‌سازی سبد سهام، سرمایه‌گذاران باید با توجه به تعدد ریسک‌های سیاسی، اقتصادی، تجاری و حتی بهداشتی (کرونا) توجه ویژه داشته باشند و در صورت ورود به بازار سهام با مولفه‌های بنیادین قوی شرکت‌ها انتظار بازده همگام با طلا و ارز را در کوتاه مدت نداشته باشند بلکه ماندن در این بازار را با انتظار خود برای بازه زمانی میان‌مدت اما مطمئن‌تر در سال آینده تعدیل کند.

روزنامه صمت: فیروزه عسگری ـ کارشناس بورس

نويسنده: فیروزه عسگری | تاريخ: سه شنبه ۶ اسفند ۱۳۹۸ | لينك به مطلب | ساعت: 12:46 |
سواد رسانه‌ای و تفکر انتقادی...
ما را در سایت سواد رسانه‌ای و تفکر انتقادی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : firoozehaskari بازدید : 105 تاريخ : چهارشنبه 11 فروردين 1400 ساعت: 17:23